Marta tog sin passion för tapas till Umeå
Från Spanien till Umeå – en flytt på närmare 400 mil. Med sig packade hon en unik förmåga att förvalta hembygdens matkonst. Här berättar Tapas Bar Delis hyllade kock, Marta Ramiro Guisado Norén, om sin stora kärlek till klassiska spanska smårätter.
Ett himmelskt tefat med vitlöksdoftande champinjoner, en löksoppa smaksatt med öl, alltsammans ackompanjerat av räkor med bröd och ett lättdrucket vin.
Det sägs att den som en gång upplevt en äkta tapasrunda omöjligt kan glömma det. Och handen på hjärtat, visst är det lätt att drömma sig bort till en sylta någonstans i de spanska gränderna så här års? Kanske inte minst när du befinner dig någonstans mellan Tegsbron och Plaza, med snön piskande i ansiktet och snowjoggsen uppdragna över knäna, är det lätt att glömma bort att en äkta tapasrunda inte nödvändigtvis behöver upplevas i Sydeuropa.
Smakerna är nämligen desamma här, närmare 400 mil norrut. Tacka Marta Ramiro Guisado Norén för det. 40-åringen, som är född och uppvuxen i Extremadura i Spanien, flyttade till Sverige för 13 år sedan. Sedan 3,5 år tillbaka är hon kock på populära Tapas Bar Deli på Storgatan 44 i Umeå.
– Jag har jobbat i Barcelona och Sevilla, och hamnade här tack vare min man som är från stan, berättar Marta.
– De första åren jobbade jag på Universum, men när jag hörde att Petter (Thylin, chef på Tapas Bar Deli) ville göra om i restaurangen hörde jag av mig direkt. På den vägen är det. En väg jag aldrig ångrat, säger hon med ett leende.